Shine on

image
Lieve Bas,

In de periode kort na jouw overlijden waren we ontroostbaar maar ook enorm  geïnspireerd om een plechtigheid te organiseren geheel in jouw geest.

Via Niels wisten we welke muziek jij wilde dat er gedraaid zou worden. Terloops hadden jullie dat met elkaar besproken. Wij kozen het  nummer van Pink Floyd, Shine on you crazy diamond, als openingsnummer. Een stukje van de tekst hebben we op jouw rouwkaart gezet.

You reached for the secret too soon, you cried for the moon, shine on you crazy diamond. Threatened by shadows at night and exposed to the light.

Jij vertelde mij enige jaren terug dat het betreffende nummer van Pink Floyd een eerbetoon is aan voormalig bandlid Syd Barret die aan Schizofrenie leed.

Een geniale muzikant die krankzinnig werd. Mooi vonden jij en ik de openingstekst van het nummer: When you were young, you shone like the sun. Now there is a look in your eyes like black holes in the sky, shine on you crazy diamond.
Het nummer is meer dan 25 minuten lang en begint met het geluid van de wind. Op jouw begrafenis waaide het in de open zonovergoten aula. Jouw vrienden stonden op dat moment te wachten met de kist. “Een episch moment” zo zou je het zelf verwoord hebben. Een vlinder vloog even later naar binnen en streek op de bloemenzee neer. Ze vervolgde haar weg door diverse mensen aan te tippen.

Op het moment dat de kist met jouw lichaam de aula binnenkwam, cirkelde er hoog boven jou een roofvogel.

Ik heb niet het idee dat jij krankzinnig bent geworden. Alles wijst erop dat je met je volledige verstand en een goede voorbereiding tot jouw finale daad bent gekomen. Wel vermoed ik dat je een enorm verlangen had naar een de andere wereld.

In het nummer van de Smiths “Asleep” zingt de band dat ook. “There must be another world, a better world”

Ik draai nog regelmatig de muziek, jouw muziek, die op de begrafenis is gespeeld.
Het ontroert me iedere keer weer hevig. Het helpt me om the huilen en dat lucht dan toch weer wat op.

We zijn na een woelige periode nu in wat rustiger vaarwater gekomen. Dat merk ik doordat er nu meer ruimte komt voor besef en verdieping van het verdriet.
Verdriet dat zich fysiek laat voelen als pijn. Pijn in mijn hart. Alsof mijn hart open en bloot ligt. Alle indrukken komen ongefilterd binnen. De hartelijke woorden. Maar ook alles wat mensen, goedbedoeld maar soms onhandig zeggen, komt rauw binnen in een uiterst gevoelig gebied.

De hartepijn komt in golven. Soms is het rustig…. Dan weer overweldigend. De realisatie dat jij werkelijk vertrokken bent komt ook in golven. De ene dag kabbelt het leven een beetje voort en dan ineens weer een vloedgolf aan hartverscheurende realisatie. Ik zal je nooit meer zien in menselijke gedaante want je bent geen mens meer. Hoe gek is dat! Jij bent geen mens maar een ziel, een lichtwezen.
Heel mijn wezen moet aan dat besef verschrikkelijk wennen.

Alles in mij zoekt naar tastbaarheid maar in de wereld waar jij nu vertoeft gelden andere wetten. Ik zal langzaam toe moeten groeien naar een andere vorm van communicatie. Mijn hart zal mij de weg wijzen. Mijn verstand kan hier niet bij.

Voor mijn gestorven geliefde

Ik weet: je leeft daar
In het land van licht
Je bent niet dood, je lééft.
Ik weet het met mijn hart.
Wees dan gezegend op je weg.

Hans Stolp

2 gedachtes over “Shine on

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s