Dark Night of the Soul

image

Lieve Bas,

Gisteren bezocht ik samen met Vincent een concert van Koor Plus-Minus. Het was prachtig. Het Koor zong over het lijden van Christus en dat moeder Maria weent bij het graf van haar zoon. Het raakte ons diep.

Wanneer we als ouders een kind verliezen is de kans aanwezig dat we in een toestand terechtkomen van een gevoel van intense verlatenheid.
Dat het leven geen zin meer heeft. Dat alle betekenis verloren is.

We zijn er nog wel maar voelen geen verbinding. We voelen ons binnenin dood. Woede is naast onmacht en verdriet een emotie die kan floreren in duisternis. We voelen ons in de steek gelaten. Voelen ons slachtoffer van het leven.

Deze toestand van immense verlatenheid was mij al bekend na het ongeluk twintig jaar geleden. Waarin ik een grote eenzaamheid ervoer. Ik had het idee dat we als mens zo’n periode van duisternis, van zieleduisternis maar één keer in ons leven doorleven. Ik merk nu dat dat niet waar is.

Volgens spiritueel leraar Eckhart Tolle komen we in de donkere nacht van de Ziel als ons mentale raamwerk, hoe we dachten dat ons leven eruit hoorde te zien, in elkaar stort. Al onze overtuigingen en verwachtingen zijn in één klap weggevaagd.
We kunnen ons nergens meer aan vast houden. Zien geen toekomstperspectief. We lijken in de greep te zijn van duisternis en dat het altijd zo zal blijven. Een lange donkere tunnel.
In geschriften die Mystici ons nalieten, lezen we dat de donkere nacht van de Ziel tot ontwaken kan leiden. Dat we, doordat we zoveel zijn kwijt geraakt ten diepste beseffen dat we onze gedachten en gevoelens niet zijn. Maar essentie. En onze essentie is ongeschonden, tijdloos.

Op een dag als vandaag waarin de zon overvloedig schijnt en de natuur viert dat het lente is, er een grote schoonheid is in alles wat leeft. Dan is dat het leven Nu.

En daar mee zijn, dat leven, helpt een beetje om de duisternis die mijn hart omsluit te verlichten. Er komt meer ruimte, meer licht. De identificatie met het verdriet, met de gedachten van zinloosheid verminderen hun greep.

De transformatie vanuit de gedachten en gevoelens van onbehagen en vernauwing naar het leven Nu waarin er ook gewaarwordingen van rust en stilte zijn en verwondering voor de schoonheid. Verwondering voor het aanschouwen van het leven.

Het zijn twee krachten die ik iedere dag weer ervaar. De kracht van de emoties, het verdriet, de boosheid, de gedachten van zinloosheid. De afgescheidenheid. De Leegte.
En de andere kracht. De kracht van de Liefde, van de Eenheid.
Het zijn deze twee krachten die in ons Hart leven.

Volgend de soefi kent ons Hart meerdere lagen. In de bovenste lagen de emoties en hoe dieper we ons Hart verkennen: Ruimte en Liefde.

De Liefde in ons, de liefde voor het leven wat we zijn, wil ons wakker maken, roept ons.

Diep van binnen weet ik dat de morgen altijd zal aanbreken na de Nacht van de Ziel.
Verstaan

Als een magneet
vol verlangen
De ziel trekt ons
naar zich toe

Ze roept ons aan

Wij kunnen niet anders
Dan te antwoorden

Ons verstaan
Is onze vervulling

Zoals wij naar de Liefde verlangen
Verlangt ze naar ons

Eén Zijn ons beider bestemming
Liefs Mem

6 gedachtes over “Dark Night of the Soul

  1. Wat een mooi en warme tekst in deze Goede Week waarin wij stilstaan bij het lijden van Christus en ook degene ons dierbaar waren. Je denkt automatisch aan alle bekenden die ontvallen zijn waarin Bas.

    Like

  2. Zo treffend heb je het verwoord, Sandra. Dit lijdensverhaal is archetypisch voor het lijden wat jullie, wat ons treft. Heel fijn dat je hebt aangedurfd om te komen luisteren. Het intense van het zingen ken je ook zelf. Daarin zit ook die dubbele ervaring, zoals je zelf beschrijft. We denken aan jullie, liefs Wabe

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s