Alive

image

Lieve Bas,

Van mijn vriendin Joke ontving ik een link naar een you-tube filmpje van Anne Geraghty – ‘Death; The Last God’ – Interview by Iain McNay.
Zij vertelt over het plotselinge overlijden van haar 34-jarige zoon en hoe dat haar relatie en verhouding met de dood totaal veranderd heeft. Ik herken veel in haar verhaal. Het proces waar we sinds jouw dood doorheen gaan.

Door jouw vertrek is er voor mij een wereld ontsloten. De dood is tot leven gekomen.
Tot dan was de dood iets wat ver weg was. Nu is de dood een dagelijkse metgezel waar ik totaal geen angst meer voor koester. Het hiernamaals is nabij gekomen en ik leef nu pas in totaliteit. Want het is echt zo, weet ik nu, dat we door het ervaren van de dood werkelijk kunnen gaan leven.
In de zin dat het leven door de dood zin krijgt. En we bevrijd kunnen raken van de angst voor de dood en van de angst voor het leven. Jij bent me voorgegaan op een weg die we allemaal moeten volgen.

Door de eindigheid zien we de kostbaarheid en het unieke in ieder moment.

Ik heb me in de verste verte niet kunnen voorstellen dat de intense gebeurtenis van jouw heengaan mijn perspectief zo zou gaan veranderen, zo heeft kunnen verdiepen.

In het interview hoor ik Anne zeggen dat wij levenden het lichaam op aarde vormen voor degenen die overleden zijn. Dat vind ik prachtig. Het betekent dat we in verbinding met onze geliefden een stem, een vorm kunnen geven aan hen die zijn overgegaan. Zij deed dat door een muziekstuk postuum voor haar zoon te componeren. Ik doe dat, door over en met jou deze blogs te schrijven want je inspireert me regelmatig.

En dat de liefde die blijvend is, na het heengaan van onze dierbaren andere wegen zoekt en kan leiden tot nieuwe creaties en kwaliteiten die voor de gebeurtenis alleen latent aanwezig waren. Een deel van ons sterft met de dood van de geliefde. Mijn leven zoals ik dat kende toen jij nog op aarde was zal nooit meer hetzelfde zijn.
In mij is de identificatie met de rol als moeder gestorven. Maar er is ook een geboorte. De geboorte van een nieuw bewustzijn. Dat de dood betekent dat het lichaam en het persoonlijke ophoudt te bestaan maar dat de Ziel meer levend is dan ooit.

Jouw Ziel en mijn Ziel,

Liefs Mem

4 gedachtes over “Alive

  1. Lieve Sandra

    Een positief weblog, met de erkenning dat liefde blijft, ook na het heengaan van geliefden. Fijn dat de liefde een bewuste rol kan hebben. Je verwoordt dat met het begrip: de geboorte van een nieuw bewustzijn. Gun de liefde zijn rol, inzicht verschaffend, vergevend, opbouwend.
    Lieve groeten,
    Wabe

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s