Born to die

bas2

Lieve Bas,

De tijd is voort gegaan sinds ik de laatste keer aan je schreef. We zijn nu bijna vier maanden verder. Het is inmiddels winter. Het is koud en de planten en bomen in de natuur lijken dood te zijn. Ik weet echter dat ze in diepe slaap verkeren want de eerste sneeuwklokjes bloeien alweer. Het is rustig, windstil weer. Ook in mijzelf is het rustig en windstil. Ik voel me over het algemeen vredig. Er gaat geen dag voorbij zonder je te missen en aan je te denken maar langzaam maar zeker heb ik ook vrede gesloten met het idee, dat dit de rest van mijn leven zo zal zijn. Dat ik je, tot aan mijn eigen dood, iedere dag zal missen.

Een aantal weken terug maakte ik een besloten facebook pagina aan. Nooit gedacht dat het zonder jouw hulp zou lukken, maar het was zo gepiept.

De facebook pagina heet Shine On. Hierdoor heb ik via facebook contact met andere moeders die hun zoon of dochter verloren hebben aan zelfdoding. We wisselen gevoelens, verhalen, gedichten en muziek uit.
Ik vroeg hen mij een foto te sturen zodat we deze op de fb pagina kunnen delen.

Bij iedere nieuwe foto komt er telkens weer een brok in mijn keel. En een bezwaard hart. Stuk voor stuk prachtige jonge mensen die veelal lachend op de foto staan. Maar als ik langer kijk, zie ik verdrietige ogen. Een in zichzelf gekeerde blik.
Ik moest denken aan het sprookje van de rattenvanger van Hamelen die met de magische muziek van zijn fluit eerst de ratten en later de kinderen, betovert en weg voert.

Deze kinderen, deze jonge mensen op de foto’s, zijn ook betoverd en weggelokt, zo voelt het. Niet door de rattenvanger maar door de dood. Een mysterie is het. De verlokking van de dood. Wat belooft de dood. Rust? Vrede? Ontsnapping van een doodlopende weg?

Ik weet dat jij van de muziek van Lana del Rey hield. De sfeer in het nummer: “Summertime Sadness” appeleert voor mij aan de geheimzinnigheid van de zelfgekozen dood. De verlokking van de dood. En in het nummer “Born to die”
zingt ze:

Choose your last words
Cause you and I
Were born to die

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s